|
|
| Autor |
Wiadomość |
KOMaRKKo
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2011-07-06, 15:04 Fabia 1.4 mpi. pali się kontrolka immobilizera, nie odpala.
|
|
|
Witam.
Jestem tu nowy i niewiele ogarniam jeśli chodzi o elektronikę skody a zarazem nie mam dużo czasu żeby zagłębiać się w archiwum więc przedstawiam wam mój problem:
Od pewnego czasu zapala mi się w aucie (Skoda fabia I 1,4mpi 2001r) kontrolka immobilizera zapiszczy kilka razy po czym gdy odpalam silnik pochodzi on kilka sekund i sam gaśnie. Wszystko zaczęło się od od wymieniania oleju u pewnego "mechanika" olej był z beczki zbili przednią szybę i coś tam jeszcze porobili ale skąd miałem wiedzieć że tak zrobią skoro serwis wydawał się "pewny" z tego co widziałem serwisowali tam dużo BMW, ale nie jestem tu by się tłumaczyć...
Trochę poczytałem na temat tej kontrolki i jej funkcji, ktoś tam polecał wymianę świec inny coś innego, w ASO zaśpiewali 2000 pln więc pytam się ludzi ogarniętych w tym modelu :
"CO" może być przyczyną, co polecacie sprawdzić/przebadać w aucie i ewentualnie gdzie szukać usterki ??
Ja postaram się sprawdzić każdą możliwą, wymienioną przez was rzecz.
Dziękuję, pozdrawiam KOMaRKKo |
|
|
|
 |
marucha
Praktykant

|
Wysłany: 2011-07-07, 12:32
|
|
|
WITAJ wylogował Ci się kluczyk. Immobilizer nie rozpoznaje go. Samochód zapala i gasnie p trzech sek.
Najprostszy ratunek to zapasowy kluczyk.
Musisz uruchomić samochód zapasowym kluczykiem, zgasić auto i następnie w ciagu nstepnych dwudziestu sekund włożyc do stacyjki niedziałajacy kluczyk i uruchomić silnik.
Kluczyk powinien działać ale kontrolka będzie świecić.
Potem trzeba się udac do diagnosty komputerowego zeby zalogować (zapoznać immobilizer z kluczykiem) i zabrać ze soba nr kodu dostępu do immobilizera - znajdziesz go w dokumentach auta. |
|
|
|
 |
KOMaRKKo
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2011-07-07, 13:46
|
|
|
I tu zaczynają się schody auto jeździ na zapasowym kluczyku, ten pierwszy gdzieś zgubiłem...
Jeśli wam to pomoże to dodam że gdy auto nie chce odpalić to czasami wystarczy odłączyć komputer pokładowy pod maską na 10 sekund potem podłączyć i można śmiało jechać... |
|
|
|
 |
Skandal
Chipsy Przyszły Skandal Rally Team

Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 35 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-07-07, 20:13
|
|
|
| A moze to nie wina kluczyka tylko przewodu od immobilajzera? Za każdym razem zaświeca Ci sie ta kontrolka czy tylko od czasu do czasu? |
|
|
|
 |
KOMaRKKo
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2011-07-08, 00:19
|
|
|
| Zapala się od czasu do czasu, czasami odpala bez żadnych problemów, częściej jak zostawię na słońcu auto to potem nie chce zapalić, wtedy tak jak pisałem, nurkuje pod maskę odłączam komputer na kilka sekund potem z powrotem podłączam i w 90% przypadków uda się odpalić. Kupowałem nawet specjalny spryskiwacz czy coś żeby lepiej przewody stykały ale na niewiele się to zdało... |
|
|
|
 |
Skandal
Chipsy Przyszły Skandal Rally Team

Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 35 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-07-08, 20:19
|
|
|
| Podobny problem miałem w Octavce. 1,6 2000rok. Raz paliła, raz nie paliła, czaesm wkłądałem i wyjmowałem kluczyk kilka razy zanim zadziałało. Ni nie ważne czy jeden kluczyk czy drugi. W końcu wziąłem i wymieniłem przewód immo. Kosztował 80zł |
|
|
|
 |
marucha
Praktykant

|
Wysłany: 2011-12-21, 16:57
|
|
|
| Napisz proszę czy udało Ci się uporać z tym problemem |
|
|
|
 |
kacerz
Chipsy Przyszły kacerz

|
Wysłany: 2012-04-02, 13:13 Problem z immobilizerem i odpalaniem.
|
|
|
Witam,
jestem świeżym posiadaczem używanej Fabii 1.4 z 2003 roku i również mam problem z immobilizerem. Samóch posiada fabryczny centralny zamek i autoalarm. Pilot do alarmu i jednocześnie zamka znajduje się z kluczyku. Problem pojawia się czasem w momencie próby odpalenia silnika. Po przkreceniu kluczyka w stacyjce, zapalają się standardowe kontrolki, które po kilku sekundach gasną ale następuje odcięcie napięcia do zapłonu.
Czy to jest wina immobilizera?
Silnik w końcu dpali po kilku lub kilkunastu próbach przekręcania kluczyka w stacyjce. Czasem pomaga kilkakrotne otwieranie i zamykanie drzwi centralnym zamkiem?
Proszę o jakieś rady?
Co to może być?
Pozdrowionka |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 410 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2012-04-02, 14:10
|
|
|
| wartałoby odczytać błędy z komputera. możliwe przyczyny to brak styku w stacyjce lub kablach od niej , uszkodzona antena immobiliera itp. |
|
|
|
 |
|
|