|
|
| Autor |
Wiadomość |
domel76
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-02-14, 21:42 [Fabia I ] Nie odpala na ciepło po krótkiej przerwie
|
|
|
Witam,
Skoda Fabia 1.2 47kW benzyna 2005 rok.
Od dwóch miesięcy mam problem z uruchomieniem silnika. Niezależnie od temperatury, czy jest to +10 czy -15, po całej nocy odpala (poza może dwoma wyjątkami) bez problemu. Natomiast po rozgrzaniu silnika i zatrzymaniu się na kilka-kilkanaście minut nie odpala. Wtedy odpala albo z popychu albo po dużo dłuższej przerwie (kilka godzin).
Przy zapalaniu silnik kręci i jak nie zapali w ciągu dwóch sekund to już nie załapie. Zauważyłem, że lepiej zapala na lepszym paliwie np.: V-Power niż na zwykłej 95, ale nawet na lepszym są dni kiedy nie chce zapalić. Jak już zapali to silnik działa równo, nie dławi się, nie zauważyłem spadku mocy. Komputer nie zgłasza żadnego błędu.
Wymieniłem akumulator i świece - nic nie pomogło.
W czym jeszcze może być problem?
Z góry dziękuję za pomoc
domel76 |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 410 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2012-02-14, 21:48
|
|
|
do sprawdzenia poprzez podmianę czujnik halla . nie mam pewności czy jest to u ciebie czujnik na kole zamachowym , czy na wałku rozrządu bądź na wale , bo silnika nie znam, ale jakiś być musi przecież. |
|
|
|
 |
domel76
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-02-14, 22:05
|
|
|
| Postaram się to sprawdzić. Ale jeżeli to ten czujnik to nie powinny być jeszcze jakieś inne objawy już po uruchomieniu silnika? Np.: na wolnych obrotach muli albo po dodaniu gazu krztusi się. |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 410 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2012-02-15, 23:01
|
|
|