|
|
| Autor |
Wiadomość |
rybaqqq
Chipsy Przyszły Fabia II 1.2

|
Wysłany: 2012-02-07, 23:18 [Fabia II ] Na mrozie tylko z popychu
|
|
|
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Fabii 1.2 benzyna+gaz. Póki nie było wielkich mrozów wszystko było ok. Aż po którejś nocy autko nie chciało odpalić. Odpaliłem na tzw. pożyczkę. Pojeżdziłem autko rozgrzało sięa akumulator podładował. Póki silnik jest ciepły zapala od razu. Jednak jak postoi to nie da się go odpalić nawet na pożyczkę. Zapala jedynie z popychu po dwóch, trzech obrotach silnika. Potem wszystko wraca do normy aż do kilkugodzinnego postoju. Rozrusznik tylko stuknie i nic więcej. Nie zakręci ani razu Nie miałem wcześniej do czynienia ze skodą dlatego moze ktoś wcześnie spotkałsię z podobnymi objawami. Myślicie że to akumulator jednak jest zbyt słaby, może problemy z rozrusznikiem, a może jeszcze coś innego ? |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 410 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2012-02-08, 18:04
|
|
|
jeśli nie pali nawet na kable to coś z rozrusznikiem powinno być. a jeśłi akumulator pada ci ot tak sam z siebie to albo masz go niedoładowanego skrajnie albo coś ci kradnie prąd.
w przypadku padającego aku masz efekt że zaczyna kręcić i staje |
|
|
|
 |
rybaqqq

|
Wysłany: 2012-02-09, 18:19
|
|
|
też pierwsze co mi na myśl przychodziło to rozrusznik, ale czemu kiedy się już rozgrzeje zapala bez najmniejszych problemów ? |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 410 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2012-02-10, 00:52
|
|
|
a może ci przymarza ?
jak nie będzie chciał zapalić to spróbuj w rozrusznik puknąć trzonkiem od młotka lub innym kawałkiem drewna . tak z uczuciem , ale bez przesady . wtedy powinien zapalić.
jeśli tak będzie to albo szczotki sie podwieszają albo coś przymarza (rzadkie zjawisko) |
|
|
|
 |
rybaqqq

|
Wysłany: 2012-02-11, 17:07
|
|
|
ok. dzięki wielkie za pomoc będę próbował. Póki co przedwczoraj nie chciał odpalić. Zostawiłem go w spokoju. Wczoraj postanowiłem spróbować jeszcze raz. zapalił za pierwszym razem. Też mi się wydaje że tak jakby coś gdzieśprzymarzało. Zobaczymy jak temperatura wzrośnie a póki co będe testował dalej |
|
|
|
 |
rybaqqq

|
Wysłany: 2012-03-02, 11:12
|
|
|
| A więc wracając do tematu przyczyną mogło być gaszenie silnika na gazie. Za każdym razem jak parę chwil przed zgaszeniem silnika przełączałem go na benzynę odpalał za każdym razem. Jak już temperatura wzrosła do ok. 0'C odpala za każdym razem niezależnie w jaki sposób się go zgasi. |
|
|
|
 |
|
|