Przesunięty przez: holipa 2010-11-08, 21:39 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Japcok
Praktykant

|
Wysłany: 2009-03-16, 19:30 [Fabia]Silniki w Fabii II
|
|
|
Jako że miałem możliwośc jechania każdą Skodą Fabią II a jest masa pytań i tematów pod tytułem co ktoś sądzi o danym silniku opiszę który jak się zachowuje i do czego służy:
1.2 6V 60 KM:
Silnik bardzo szybko wkręca się na obroty, zasługa 3 garów i małej liczby zaworów. Jak się umiejętnie naciśnie gaz na 1 biegu to potrafi wciskac lekko w fotel do około 3500 obr. Do miasta spisze się bardzo dobrze bo w przeciwieństwie do 16V które lubia wysokie obroty tutaj moc i moment mamy dostępne bardzo nisko czyli auto jest cały czas dynamiczne na niskich biegach. Spalanie akceptowalne ale zależy od nogi. Głównie do miast i wsi wystarczy.
1.2 12V 70 KM
Rozwinięcie wcześniejszego silnika, Większy moment obrotowy również nisko bo przy 3000 obr. Mamy tu już 2 wałki rozrządu, silniczek ma też mocny dół i potrafi miło zaskakiwac spod świateł i w jeździe miejskiej. Jak ktoś od czasu do czasu wybiera się na trasę z niezbyt dużym bagażem to może o nim pomyślec. Spalanie różne, od 6,5 do 7,5 średnio. Powyżej 120 brakuje mu trochę mocy.
1.4 16V 85 KM
Silnik zapewniający juz dośc dynamiczną jazdę, na wyższych obrotach ma lekko rasowy dźwięk i jak chcemy szybciej tym pojeździc to te 4 - 5 tys obr czuje się najlepiej. Elastycznośc naprawdę niezła bo i 85 koni jak na masę fabii daje już rade. Bez kompleksów można tym pojechac za miasto. Paradoksalnie jednak jeżeli samochód będzie użytkowany głównie w warunkach miejskich i dużego natężenia ruchu to on będzie się męczył (albo właściciela), 1.2 jest zrywniejszy w miejskiej dżungli. Jak pojechałem do miasta na nowych oponach 195/55 R15 to żeby nie przygasał przy ruszaniu to ruszałem z ciut wyższych obrotów, efekt był taki że po powrocie zanotowałem brak 1/4 bieżnika.
1,6 16V 105 KM
Silnik bardzo przyjemnie się zbiera i zadziwi nie jednego w wyścigu ulicznym. Lubi wysokie obroty i wciska w fotel, zarówno w mieście jak i na trasie łoi wiele innych aut. Może ciutek głośny ale da się z tym życ. Spalanie może ciutek duże, nawet 8 litrów średnio ale w zamian mamy sportowe osiągi. Kto lubi przyjemnoścz z jazdy i nie robi dużo km (do 20 000 rocznie) może sobie spokojnie pozwolic na ten silniczek Mało kto wie ale ta jednostka ma bezpośredni wtrysk (jak FSI w octaviach) więc jest dośc nowoczesny.
1.4 TDI 70 KM
Dobra jednostka dla wszelkich przedstawicieli handlowych, firm które potrzebują d*powozu który coś przewozi itp. Ma 160 Nm już przy 1600 obr dzięki czemu jest bardzo elastyczny. Jak wracałem ze szkolenia za fumflem moją Civic 90 kuni za jego Fabią II Combi Joy właśnie z tym silnikiem to po 1 wyprzedzał non stop gdzie ja musiałem się bardziej przyczaic i mocno redukowac. Po 2 przy każdym wyjeździe z zabudowanego obszaru odchodził mi od razu a ja musiałem rezac auto do 7500 obr żeby nadążac. Wydawac się może że to słaba jednostka po osiągach katalogowych ale na trasie pokazuje pazurki i naprawde jest elastyczna zawstydzając usportowione autka jak moje chociażby
Na autostradzie bez oporów rozbujał się tym pociskiem do 170 km/h, robi wrażenie. Spalanie przy spokojnej jeździe poniżej 5 litrów na 100, na trasie 4 z groszami a w mieście w najgorszym wypadku koło 6. Jest troszkę głośny ale jak ktos jeździ dieslami to przywyknie.
1.4 TDI 80 KM
Ten silnik mogą wybierac cywilni użytkownicy, wbrew pozorom 10 koni więcej i aż 195 Nm powoduje że osiągi ma zupełnie dobre, kulturę pracy wyższą i co najważniejsze pali najmniej ze wszystkich silników Skody. Fabia z tym silnikiem wygrała nawet test długodystansowy w którym porówywano spalanie najmniejszych diesli wszystkich konkurentów. Na trasie umie zurzyc poniżej 4 litrów na 100, średnio koło 4,5 a w mieście 5 - 5,5. 70 konne TDI jest dobre ale jeżeli możesz pozwolic sobie na 80tke to śmiało.
1,9 TDI 105 KM
Co tu dużo pisac Silnik legenda, najtrwalszy silnik Diesla produkowany obecnie na rynku. Bezawaryjny, oszczędny i z rewelacyjnymi osiągami. 105 koni i 250 Nm ładnie porusza sie w octavii 2 a w Fabii to istny potwór Wciska mocno w fotel, elastyczność jest bajeczna i to wszystko przy śmiesznym wręcz zurzyciu ropy. Jak pierwszy raz w to wsiadłem i nacisnąłem gaz to pojawił się szeroki uśmiech zadowolenia Cena może wysoka ale jak ktoś dużo jeździ i musi jeździć bardzo szybko to polecam. Po zaczipowaniu będzie mały masakrator.
Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia z jazdy powyższymi silnikami to też piszcie Przyda się taka jednolita baza wiedzy. |
_________________ Skoda Felicia Combi GLX 1,9 D 64 KM i 124 Nm 1999r
 |
| Ostatnio zmieniony przez holipa 2010-11-07, 21:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Czekolada
Brazylijski Konduktor

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-03-16, 21:59
|
|
|
| A mam pytanie czy w fabii II byl silnik ten co w Fabii I 1.9 TDi RS (130KM)? |
|
|
|
 |
Japcok
Praktykant

|
Wysłany: 2009-03-16, 22:32
|
|
|
| nię, ale jest w planach fabia II RS, silnik nie jestem tylko pewien który ma być ale moc coś koło 150 - 160 koni, wprowadzili by ją już ale muszą wzmocnić budę do tej mocy i trwają testy. |
_________________ Skoda Felicia Combi GLX 1,9 D 64 KM i 124 Nm 1999r
 |
|
|
|
 |
Czekolada
Brazylijski Konduktor

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-03-17, 17:24
|