Skoda Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
bandzior2 Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-07, 18:37   [Felicia] 2 x Skoda 1.3 MPI LXi Bandzior2

Witam. Nabyłem skodę felicię 1.3mpi lx 97r. 188tys. km. Pierwszy właściciel, centralny zamek. Jak widać na zdjęciach nie obędzie się bez blacharki i innych poprawek ale damy radę ;) . Wczoraj i dzisiaj czyściłem felkę w wewnątrz i z zewnątrz.

Troszkę się zmieniło po jakimś czasie:
Po długim nie pisaniu w temacie uzupełniam braki o dodaje fotki. Więc zostały wymienione tarcze wraz z klockami, opony na zimowe, wycieraczki przód, kupiony płyn do spryskiwaczy, kończenie konserwacji podwozia, montaż halogenów, montaż siłowników klapy, montaż zegarów z obrotomierzem, przepuszczenie kabli do głośników na tył, kupiony lakier samochodowy, kupione i czekające na zamontowanie świece i filtr paliwa. Naprawione podświetlenie nawiewów, zerwane listwy boczne, przeróbka światła stopu. W najbliższym czasie czeka wymiana filtra paliwa i świec, montaż listew bocznych, wymiana folii w drzwiach prawych tylnych, próba naprawa zamka centralnego, wyłożenie gumą koło akumulatora, montaż głośników na półkę i radia.

Dnia 16 października:
Wymiana świec i montaż listew bocznych na drzwiach ;) Zepsuł się włącznik halogenów :mad:
Aktualizacja: Wymiana filtra paliwa i od razu felicia dynamicniejsza. Tamta była tak zapchana, że się nie dało dmuchnąć przez filter. Zacząłem robić z klapą od wewnątrz i przy szybie jest tak przerdzewiała że dziury wyszły :lol2: :lol2: Zaszpachlowałem i pomalowałem farbą miniową. Jutro ciąg dalszy napraw klapy. Zawale ją jeszcze disperbitem.
Klapa ciąg dalszy. Dzisiaj odwaliłem szpachlę i rdzę, i trochę wyczyściłem. Jutro czyścimy i kładziemy szpachlę.

Klapa po położeniu szpachli, zeszlifowaniu jej, położeniu 3 warstw podkładu, 3 warstw bazy i warstwy bezbarwnego lakieru wygląda tak. Jutro jak będzie czas to strzela polerkę całości pastą tempo, potem jeszcze jedną pastą nabłyszczającą a na koniec na stację na mycie i woskowanie na gorąco.

A tu mały filmik z akceleratorem od 0-100km/h. Wyszło ok 17 sekund ;[
http://www.youtube.com/watch?v=xEJaNvV_s-A
<<moja>>
Ostatnio zmieniony przez bandzior2 2010-11-25, 20:35, w całości zmieniany 2 razy  

junior91 Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-07, 18:45   

ijeee kogo widzę siemano :]

fela1.398 Sam Naprawiam Audi
Praktykant
Tomek po prostu :)

Wysłany: 2010-11-07, 20:06   

bandzior2, jednak nie uda się tak spolerować reszty karoserii, żeby nie było widać różnicy. Jak dobierałeś lakier? Na kod czy zaniosłeś np. klepkę wlewu paliwa do mieszalni?

Widzę, że Tobie też wyszła skórka pomarańczy :D Mnie też jak położyłem clear się tak zrobiło. Wada malowania przez spray :/ Następnym razem zaopatrzę się w kompresor :)

A od czego masz tą kontrolkę przy światłach awaryjnych? Alarm? Pokaż też zdjęcia 2 Felki :)

knefel Sam Naprawiam Audi
Administrator
Naczelny Złomiarz

Wysłany: 2010-11-07, 21:05   

fela1.398, kompresor tez cytryne robi , to jest normalne i cza to spolerowac :P
bandzior2, ja bym dał bazy 2 warstwy a klaru 3 :)

kupa czesci fav/fel 5504261

Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-07, 21:28   

Zdjęcia drugiej felki będą potem. Chociaz mogę podkleić drugą felę na razie. Właśnie że klaru była jedna warstwa. Jutro polerka i jazda!!

Druga felka tata:
Kupione w salonie w 99r. Skoda jest z 98r. Przebieg prawie 99 tys. km.

Gdy była bita:

Felka odebrana od mechanika. Koszt 2300zł mechanikowi za robotę i części i 74zł za cześć którą ja zamawiałem. Zrobione mi się wydaje dobrze. Lakier położony bardzo, bardzo ładnie. Spasowanie niektórych jest nie za dobre ale auto było naprawiane zamiennikami i może występować lekka rozbieżność jakościowa.

Tu zdjęcie gdy byłem parę dni temu:

A tu jak dzisiaj odebraliśmy:

Oceńcie wykonanie ;)
Felka dostała fajną torebkę na narzędzia do bagażnika i została zaszpachlowana dziura w nadkolu. Nie wyszło malowanie bo nie mieliśmy rozpuszczalnika nitro ale będzie to naprawiane niebawem ;)

<<moja>>

Angel_1 Sam Naprawiam Audi
Praktykant
Skoda Roomster Scout

Wysłany: 2010-11-09, 22:33   

Nooo skoda taty i bandziora. Pracuj nad swoją skodzianką. Wytrwałości życzymy

fela1.398 Sam Naprawiam Audi
Praktykant
Tomek po prostu :)

Wysłany: 2010-11-09, 22:45   

bandzior2, jak chcesz trochę bardziej zahamować jeszcze rdzę tej klapy wypsikaj ją całą o środka preparatem antykorozyjnym :)

Obie Felki ładne, choć w Twojej trochę kulawo z blacharką, ale ją się poprawi, tylko kwestia czasu i $$$.

reka123 Sam Naprawiam Audi
Praktykant

Wysłany: 2010-11-14, 12:38   

Jak tam walka z rdza idzie, bo słyszałem, że jakieś postępy są :) ? Od środka polecam jakimś preparatem na rdzę, a potem zapikaj to preparatem do konserwacji profili zamkniętych :) .

Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-16, 19:48   

Oto zdjęcia:
włącznik super długich:

Klapę od środka jest zajechana dysperbitem i minią i do tego zalana olejem. Nie wiem jak to będzie z moją felką. Na pewno nie będzie wyglądać tak jak taty :D
<<moja>>

Odpowiedz do tematu