|
|
| Autor |
Wiadomość |
MateuszM
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-01-09, 21:08 [Felicia ] Felicia 1.6 MPI Problem z obrotami na zimnym siln
|
|
|
| Mam problem ze swoją felicją. Jest to rocznik 2000 1.6 MPI tak jak w temacie. Kupilem ja stosunkowo niedawno i od razu z problemem jakim sa niskie obroty na zimnym silniku. No wiec kiedy kazdego ranka odpalam samochod utrzymuje on obroty ok 1200 czyli normalne przy ssaniu natomiast gdy tylko ruszę i wcisnę sprzeglo to wskakują one na 2400 obrotow. Tak się dzieje dopoki silnik nie zlapie temperatury. Podobnie jest przy zmianie biegow gdy zmieniam bieg to w momencie wcisniecia sprzegla samochod sam dodaje sobie obrotow. Jest to denerwujace zwlaszcza gdy stoje na swiatlach i samochod wyje na wysokich obrotach. Czasem udaje sie go przydusic (wciskajac hamulec i puszczajac sprzeglo). Przepustnice juz czyscilem i nie wiem gdzie dalej szukac problemu. Na Vagu pokazuje problem z pierwszzym wtryskiem. Szukalem w necie ale tam jest tyle samo teorii co wpisow. Pomozcei prosze |
|
|
|
 |
Razor
Chipsy Przyszły

Wiek: 21 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 3 Skąd: Kraków / Zabierzów
|
Wysłany: 2012-01-09, 21:45
|
|
|
| wgrałeś nastawy ? jak nie to pojeździj tak troche powinno sie uspokoić, ewentualnie wgraj nastawy. |
_________________ "najprostsze rozwiązania okazują się najtrudniejszymi" |
|
|
|
 |
MateuszM
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-01-09, 22:19
|
|
|
| Od czyszczenia przepustnicy minęło już ok 3 miesięcy więc czekanie już chyba nic nie da. Najbardziej intryguje mnie czemu tylko na zimnym silniku takie cuda się dzieją. |
|
|
|
 |
Koss1
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-01-09, 22:26
|
|
|
| Może to sonda lambda, spalanie w normie? |
_________________ pozdro Koss1 |
|
|
|
 |
MateuszM
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-01-10, 10:53
|
|
|
| Hmm po mieście pali ciut za dużo bo ok 11-12 litrów. Nie wiem może przedmuchy na tlumikach mają coś z tym wspólnego? BTW jak sprawdzić czy to błąd sondy? |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 410 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2012-01-10, 11:14
|
|
|
lambdę sprawdzisz miernikiem zwykłm.
w feli masz lambdę 4 przewodową. 2 szare to zasilanie grzałki , a dwa różnokolorowe (najczęściej biały i czarny) to przewody sygnałowe. na rozgrzanym silniku powinno oscylować od 0.1 do 1.0volta
tylko potrzebny miernik analogowy , bo elektroniczny tani może nie nadążać i głupoty pokazać |
|
|
|
 |
MateuszM
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2012-01-16, 18:34
|
|
|
| Dzisiejszy dzień przyniósł nowe dane. No więc okazało się ze termostat był w dwóch kawałkach, po jego wymianie jednak fela nie lapala temperatury. Czujnik raz łapie raz nie. Teraz będę miał pytanie czy elektroniczna regulacja przepustnicy odczytuje sygnał z tego czujnika? Po wymianie termostatu i doszczelnieniu ssania przepustnicy obroty spadły do 1400 obrotów. Wchodząc jedynie na wyższe przy zmianie biegów. Po poprawie czujnika temperatury obroty spadły o około 300 i przestał wchodzić na wyższe przy zmianie biegów(w zasadzie przy wcisnieciu sprzęgła). |
|
|
|
 |
|
|