Skoda Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
zloty666 Sam Naprawiam Audi
Pomocnik

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2010-06-14, 13:13   

Miodnie się teraz prezentuje :twisted:
Pozazdrościć pozostaje :-P

Skandal Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły
Skandal Rally Team

Wysłany: 2010-06-19, 19:05   

Z cyklu "budujemy rajdówkę pod domem"

A na poważnie to wywaliłem wykładzinę celem usunięcia mrówek które zadomowiły się pod nią. Wykładzina od spodu jest cała wilgotna (tak tak) Przecieka podszybie. Woda ścieka po ścianie grodziowej. Gąbki nad skrzynką bezpieczników można wykręcać tyle w nich jest wody. Dalej woda ścieka po wiązce widocznej z prawej strony i dalej na podłogę - mocząc wykładzinę.
Przy okazji wszystkie plastiki powędrowały do mycia. Wymyta zostanie też podłoga.

Chipsy Przyszły
Skandal Rally Team

Wysłany: 2010-08-12, 12:19   

Felicja po wakacjach. - temat obszerny ale może wart opisania. Celem naszej wyprawy była Jastrzębia Góra. Podczas pobytu nad morzem wybraliśmy się do trójmiasta, na Hel oraz do Żarnowca. Byliśmy też w okolicach Jastrzębiej. Po 5 dniach spędzonych nad morzem udaliśmy się przez Malbork do wsi Słup, 20 km od Grudziądza. Podczas podróży z Malborka do w/w wsi wzrosła temperatura wody... i przedziurawiła się chłodnica wody. Termostat wyjąłem więc temperatura musiała wrócić do normy, pozostał problem kapiącej wody (już wtedy wody) z chłodnicy. Dziura nie okazała sie duża wiec gdy silnik odpalił i pompa ruszyła przepływająca woda nie wydostawała sie na zewnątrz w ilości nie pozwalającej na kontynuowanie podróży. 50 km przejechaliśmy bez większego ubytku.
Następnego dnia rozpoczęliśmy szukanie nowej chłodnicy. Pierwsze informacje zwaliły mnie z nóg. "340zł będzie na jutro", "370 jest na półce". W końcu dotarliśmy do firmy z Grudziądza która chłodnice miała za 104 zł. Odebraliśmy i zamontowałem następnego dnia. Mogliśmy kontynuować nasze wakacyjne wypady. Kwidzyn, Grudziądz, Radzyń Chełmiński, Toruń.
Przez 9 dni zrobiliśmy 2200km spalając prawie 200 litrów paliwa za :olaboga: dużo złotych. Koszt nowej chłodnicy to 104 zł, diagnoza mechanika 35zł.
Szkoda że takie awarie nie zdarzają się pod domem a ponad 500km od niego.

Chipsy Przyszły
Skandal Rally Team

Wysłany: 2010-09-19, 15:52   

Co się będę rozpisywać. Pani postanowiła zwolnić, ja miałm inne plany. Inaczej skończyć się nie mogło:
Na miejscu zdarzenia (Katowice - Roździeńskiego w kierunku na Mysłowice

Dokładne oględziny pod domem

Pierwsza pomoc

Z lewego pasa chciałem się dostać na prawy, kierunek lusterko... widzę przed sobą że Golf IV jest blisko, po klockach i odbiłem kierownicą. Niestety prowadząca VW zostawiła za mało miejsca. Nurkujące podczas hamowania i gwałtownego skręcania auto wbiło się lewym reflektorem w róg zderzaka Golfa. Poszkodowana po konsultacji z mężem stwierdziła że poprosi o pomoc policję. 997 informowało że konsultanci są zajęci. Po krótkiej rozmowie udaliśmy się na komendę w Mysłowicach gdzie sporządzona została notatka. Poszkodowana odjechała a ja dostałem w nagrodę za wzorowe wypełnienie obowiązków sprawcy kolizji 300zł mandatu i 6 punktów do kolekcji.

Po konsultacji z artystą blacharzem z Baran Auto Serwis postanowiliśmy że: błotnik będzie nowy resztę się zrobi.
Następnie udałem się do sklepu po nowy reflektor i kierunkowskaz.
Potem już na parkingu przed domem:

Po wyciągnięciu lampy dokładniej można było obejrzeć zniszczenia. Niestety przesunięty jest pas przedni. Nieznacznie ale jest. Pan blacharz z przyjemnością się nim zajmie.

Na koniec nowa lampa trafiła w miejsce starej potrzaskanej. Trzyma się na 3 punktach, czwarty niestety za chiny ludowe nie pasuje... Uszkodzone jest też jedno z mocowań zderzaka pod lampą.

Na chwilę obecną Felka wygląda tak jak na powyższym zdjęciu. Jak uda się skleić mocowania listwy pod reflektorem to wróci ona na miejsce jutro. Na początku przyszłego miesiąca kupię błotnik i oddam auto do warsztatu.
Oczko jeszcze podbite ale opuchlizna schodzi. Do wesela się zagoi

Chipsy Przyszły
Skandal Rally Team

Wysłany: 2010-12-31, 21:14   

Kończący się rok jest zawsze dobrą okazją do wszelkiego rodzaju podsumowań. Podsumowałem i ja kolejny rok posiadania Felki.
W mijającym roku przez licznik Felki przewinęło się 150000 a siedem miesięcy później 160000 km. Felka wzbogaciła się o całą litanię nowych elementów silnika, jupitery z przodu
oraz nowe CB radio. Zajęliśmy się też usunięciem dość denerwującego źródełka wody niezdatnej do picia w środku.
Niestety upływający rok zapisze się w archiwach forum jako rok pierwszego mojego dzwona i to o zgrozo dzwonka z mojej winy.

A na koniec - niech przemówią liczby:
18 000 przejechanych kilometrów
1 440 litrów spalonego paliwa kosztującego
8 100 złotych.
W sumie wydatki na Felkę w 2010 roku osiągnęły
12 150 zł 6 groszy, czteropak Tyskiego i czteropak Tatry.

reka123 Sam Naprawiam Audi
Praktykant

Wysłany: 2011-01-08, 17:34   

Bardzo ładną relację nam tu stworzyłeś, fajnie się czyta to wszystko. To ile pracy włożyłeś w autko, szkoda, że był dzwon, ale wierzę, że doprowadzisz ją do stanu jak z przed kolizji. Ogólnie samochód na "+". Powodzenia w nowym roku.

Chipsy Przyszły
Skandal Rally Team

Wysłany: 2011-01-13, 21:39   

reka123, jednak dopiero na wiosnę Felka trafi do artysty blacharza. Miłośnika Skód i rajdów.
Przy okazji dostanie trochę prezencików :-D
reka123 napisał/a:
Ogólnie samochód
na "+". Powodzenia w nowym roku.

Dziękuję

pietrek_g Sam Naprawiam Audi
Praktykant
pietrek_g

Wysłany: 2011-01-23, 06:49   

A masz może ten grill sprzed zmian? Nie chciałbyś się go pozbyć? Chętnie go przygarnę.

Chipsy Przyszły
Skandal Rally Team

Wysłany: 2011-01-23, 22:10   

pietrek_g, grill już znalazł nowego właściciela kilka dni po zdemontowaniu.

Odpowiedz do tematu