Skoda Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Moto131
2009-03-24, 16:48
Autor Wiadomość
CrashBandicot Sam Naprawiam Audi
Praktykant
:D:D

Wysłany: 2009-03-23, 23:41   I wielka tajemnica. Gazować czy nie gazować

Jak w temacie. Już wyjaśniam wątpliwość. Jak już w wielu miejscach się zareklamowałem, nie jestem mechanikiem, a wszystkie informacje jakie mam i staram się różnymi sposobami pomocy przekazać, posiadam głównie z własnego doświadczenia. Jednakże wiadomo, iż mądrzejszych ode mnie co nie miara będzie więc się was poradzę.

Jestem zainteresowany montażem instalacji gazowej w mojej Felicji 1.3GLXI.

Kilka powodów tejże instalacji:

1. Oszczędność na tankowaniu. Pokonuję miesięcznie od 1000 do 3000 km mniej więcej.
2. Szybka amortyzacja kosztów instalacji
3. Planowane użytkowanie pojazdu w okolicach 3 lat i zmiana.

A teraz kilka przeciw:

1. Zdaniem mojego mechanika silnik zastosowany u mnie posiada fabrycznie słabą głowicę i średnio nadaje się do instalacji gazu.
2. Wiadome inne zużycie silnika przy gazie. Gaz jako paliwo suche i o wyższej liczbie oktanowej inaczej wpływa na temperaturę pracy, i ogólną dynamikę jazdy i pracy silnika
3. Wyższe prawdopodobieństwo wypalenia zaworów
4. Duży przebieg samochodu - 200 000

Podsumowując. Koszt instalacji gazowej przy przebiegu 3000 km miesięcznie zwróci mi się po mniej więcej 6 miesiącach (licząc spalanie paliwa 9 litrów/100km, a gazu 11 litrów/100km). Jeśli brać pod uwagę ten aspekt, to nie ma się co zastanawiać. Jednakże instalacja gazowa wiadomo, iż niesie za sobą ewentualne dodatkowe koszta związane z uszkodzeniami. Tak więc otwieram tutaj wielką odwieczną dyskusję. Instalować czy nie. Jakie jest wasze zdanie?

mrice Sam Naprawiam Audi
Mechanik

Wysłany: 2009-03-24, 00:33   

osobiście preferuje trzymać sie od gazu z daleka w mysl zasady ze gaz jest dla zapalniczek.

Generalnie duzym punktem na nie jest przebieg.
przy tych przebiegach gazociagu i planowanej 3 letniej eksploatacji mozesz przy gazie w miedzy czasie zrobic niezły remoncik silnika i wtedy dziękujemy za oszczednosci na paliwie które pójda w remont.

Takie jest przynajmniej moje zdanie :)

Praktykant

Wysłany: 2009-03-24, 01:37   

Tez mam podobne podejscie tylko ze zapalniczki na gaz sa tansze od benzynowych. A samochod nigdy nie byl gazowany. Bylo by to na swierzo i plan jest zakladania w dobrej stacji.

mrice Sam Naprawiam Audi
Mechanik

Wysłany: 2009-03-24, 16:48   

powiem tak, sa zwolennici i przeciwnicy, zwolenników nic od tego nie odwiedzie.

Przykład z życia wziety, ojciec mojego kolegi ma felke 1,3 z 98 roku, auto ma najechane nieco ponad 200 tkm przy 100 tkm była zakładana instalacja, na dzień disiejszy stan silnika jest średni, a losy felki są takie, ze robi teraz za muła roboczego przy budowie a po zakończeniu budowy ma iść w świat, zeby juz w auto nie pchać.
Poza tym, felki na zimnym silniku bardzo niechetnie pracują na gazie, w przypadku tego egzemplarza, jazda na gazociągu do momentu rozgrzania silnika do temperatury roboczej jest niemal niemozliwa, a gazownicy rozkładają ręce.

Teraz jest kwestia kto jak uzytkuje auto, bo jesli jeździsz na krótkich odcinkach, gasisz auto i znów odpalasz zimne to w tym przypadku gaz nie ma zadnego sensu bo dobra połowe i tak bedziesz jeździł na noPB. Jeśli jeździsz głównie w trasach mozna sie zastanawiać, tylko pozostaje kwestia, czy ten silnik przetrwa do 300 tkm i to jeszcze z gazem

Praktykant

Wysłany: 2009-03-24, 17:25   

Realia takei ze powinien przetrwac. Zuzycie oleju w normach i to dobrych jak na ten przebieg. Pomyslec tylko nad elektryka musze:D

Czekolada Sam Naprawiam Audi
Brazylijski Konduktor

Wysłany: 2009-03-24, 19:10   

Powiem tez tak. Zalezy jak sie jezdzi na gazie. Nie mozna np zylowac auta. Ja teraz posiadam skode favorite 1.3 na lpg jest tanio gaz ma juz prawie 2 lata. Tylko jest jedno ale poprzedni wlasciciel nie dbal o to auto zadko sprawdzal olej oraz zylowal na gazie co spowodowalo male uszkodzenia. Ale przewiduje ze bez remontu to autko pojezdzi jeszcze 1-2 lata jak nie wiecej.

JanC Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły
SQ9JXB

Wysłany: 2009-03-29, 18:47   

Jeżdże samochodami z instalacją gazową już 14 lat - 11 lat Renault 19 TSE i 3 lata Skoda Felicja 1.3 MPi rocznik 1996

Żadnych problemów z silnikami,, z instalacją gazową .
Skoda ma przejechane 145 tyś. km a instalacja gazowa 7 lat. Żadnych problemów z silnikiem, mogę samochód odpalić na gazie i zimnym silniku, Przy uruchomieniu zimnego silnika na benzynie i przełączeniu na gaz jazda jest bezproblemowa.

Osoby które nie jeździły autami z instalacją gazową niech nie wypowiadają się w temacie którego nie znają.

mrice Sam Naprawiam Audi
Mechanik

Wysłany: 2009-03-29, 20:25   

JanC napisał/a:
Żadnych problemów z silnikami,, z instalacją gazową .

moe ja poprostu sciagam na siebie ciekawe gazowe przypadki, w kazdym razie bazujac na doswiadczeniu znajomych swoje auta wole trzymac daleko od gazu :)

Odpowiedz do tematu