|
|
| Autor |
Wiadomość |
Moto131
Administrator

Zaproszone osoby: 42
Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 10 Kwi 2008 Posty: 658 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2008-04-27, 18:51 Instalacja gazowa
|
|
|
| Czy instalacja gazowa po 10 latach jest bezużyteczna ? Czy demontuje się ją w całości czy robi się jakiś duży przegląd ? |
|
|
|
 |
White
Młodszy asystent pomocnika MODERATOR

|
Wysłany: 2008-04-27, 21:18
|
|
|
Nie koniecznie odrazu bezużyteczna. Ci najwyżej do wymiany pójdą części eksploatacyjne i trzeba jeszcze wziąśc pod uwagę że taka 10 letnia instalacja gazowa ekonomicznością raczej nie będzie grzeszyła |
_________________ Skoda Felicia 1,3 MPI 99r. |
|
|
|
 |
Moto131
Administrator

Zaproszone osoby: 42
Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 10 Kwi 2008 Posty: 658 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2008-04-27, 21:45
|
|
|
Ważne żeby autko jeździło |
|
|
|
 |
kubi_sos
Praktykant Felicia 1.6 MPi Lpg

Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 15 Kwi 2008 Posty: 70 Skąd: Sosnowiec (Centrum)
|
Wysłany: 2008-04-28, 16:09
|
|
|
Butla do legalizacji, lub wymiana na nową - homologacja jest na 10 lat
Regeneracja parownika lub wymiana na nowy - niekoniecznie (zależy od tego czy było coś takiego robione wcześniej).
Jeśli fura jest używana na LPG powinna śmigać dalej bez problemów i większego zużycia gazu |
_________________ SkodaFeliciaClubPolska
Była Felka 1.6 LPG, a jest Viki 2.0 DTI |
|
|
|
 |
borsuk1977
Chipsy Przyszły borsuk

|
Wysłany: 2008-04-30, 23:35
|
|
|
witaj
legalizacjia butli jest nie opłacalna.. lepiej kupić nową a co do regeneracji reduktora.. to zależy jaki masz reduktor wiem coś o tym jestem dystyrybutorem insttalacji gazowych |
|
|
|
 |
Damian85
Praktykant

|
Wysłany: 2008-05-05, 14:29
|
|
|
| doklanie raz na 10 lat na butle nowa mozna sobie pozwolic:) to nie sa az takie kosmiuczne sumy |
|
|
|
 |
CrashBandicot
Praktykant :D:D

|
Wysłany: 2009-03-24, 00:06
|
|
|
Moje Polo już dobiega 10 lat na instalacji gazowej i dowiadywałem sie dokładnie jak to ma wyglądać. Otóż wymiana na nową butle oraz legalizacja starej to nie są podobne koszta i prawdę mówiąc w sumie chyba bardziej opłaca się legalizacja. Już tłumaczę dokładnie co i jak. Jak wiadomo cała instalacja jest przeglądana w sumie co roku co przegląd. Sam jednak zbiornik posiada legalizację na 10 lat. Po upływie tego okresu należy:
1. Zdemontować zbiornik (oczywiście pusty)
2. Zdemontować wielozawór (to takie coś co jest na butli).
Jedziemy teraz do stacji legalizującej. Załóżmy, iż zbiornik w stanie bardzo dobrym więc legalizację przechodzi bez pierdniecia. Z tego co sie orientuję tolerancja wytrzymałości jest mniej więcej 6:1 tak więc raczej pewniak, iż przejdzie. No nic. Lecimy dalej.
Tutaj teraz zaczyna się gorzej. Butla i wielozawór mają są legalizowane jednym papierkiem, czy jakoś tak. Zdarza się iż wielozawór wymagać będzie wymiany na sprawniejszy. W przypadku mojego Polo niestety okazało się, iż taki wielozawór jaki tam miałem jest już nieprodukowany od dłuższego czasu i jedyne co moge, to go regenerować jeśli się da. Załóżmy że się dało i jest wszystko ok. Teraz instalacja. Oczywiście montażi demontaż przebiegać powinien w autoryzowanej stacji obsługi gazu. I teraz mamy problem kolejny. Przewody doprowadzające gaz do zbiornika i od zbiornika do silnika są miedziane. Przynajmniej w moim przypadku. Miedz z czaszem kruszeje. I w przypadku zarówno demontażu jak i montażu może je trafić szlag. Ale przy wymianie butli na nową jest tak samo. I teraz najważniejsze czyli koszta.
Nowy zbiornik z wielozaworem wyliczono mi z montażem na 800 - 900 zł
Legalizacja:
Legalizacja starego zbiornika 120
Demontaż i montaż 150
Regeneracja wielozaworu okolo 150
Wymiana (ewentualna) części podłączającej przewód do tankowania 100
Wymiana (ewentualna) części zasilającej silnik 140
Ile wymiana parownika lub regeneracja to nie wiem, ale o ile dobrze pamietam to nie jest dużo. Tak więc w sumie obrazowo możecie policzyć ile to będzie razem i jak wygląda kwestia opłacalności.
Pamiętajcie, iż przy legalizcji nie dostajecie ponownie gwarancji na zbiornik to raz, a i sama legalizacja wcale nie musi być na 10 lat, tylko na przykład na trzy:)
Z jednym i z drugim podobnie pieprzenia. Ale pewniejsza sprawa przy zbiorniku fabrycznie nowym.
Aha... podane ceny dotyczyły zbiornika typu Walec. |
_________________ 1. VW Polo 86C Formel E 82r. - R.I.P.
2. Felicja 96r. SPI 1.3GLXI Kombi - Do sprzedania
3. Kia Shuma 1.5 2000r. - Aktualnie wozidło. |
|
|
|
 |
|
|