|
|
| Autor |
Wiadomość |
reka123
Praktykant

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 98 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-11-14, 20:21 Ochrona nadwozia
|
|
|
Jako, że wielkimi krokami zbliża się zima warto pomyśleć o zabezpieczeniu antykorozyjnym naszych aut, szczególnie tych starszych. Najprostszą czynnością jaką możemy zrobić to porządnie umyć samochód a następnie nawoskować go porządnie woskiem. Nie wystarczy szampon z woskiem który zmyje się po pierwszych deszczach ale porządny wosk stały. Warto również w miarę możliwości pozaglądać w rożne zakamarki czy nie zbiera się tam wilgoć lub co gorsza nie zadomowiła się rdza (np. czarna listwa na klapie bagażnika w feli). Nie zaszkodzi też kupić jakiś preparat do konserwacji profili zamkniętych i zaaplikować go w niewidocznych a narażonych na wilgoć miejscach. Dobrze jest też sprawdzić stan uszczelek, czy nie puszczają wody, u mnie jedna z uszczelek przy drzwiach strzeliła i po zimie po odklejeniu ozdobnej listwy na progu w feli zobaczyłem sporą korozję. Na szczęście płytką i szybko się z nią uporałem. Polecam również sprawdzić drożność kanalików odpływowych np. na dole w drzwiach. Nie muszę chyba pisać, że warto zadbać by wszystkie zadrapania i odpryski zabezpieczyć na zimę . |
|
|
|
 |
marucha
Praktykant

|
Wysłany: 2010-11-19, 11:56
|
|
|
Witam karoserię już przygotowałem do zimy . Mam zamiar zrobić coś z progami
Może masz doświadczenie czy warto zabezpieczać progi od wewnątrz preparatem woskowym ze specjalnym dozownikiem - rurką. -taki mi polecono Może znasz coś lepszego ? |
|
|
|
 |
reka123
Praktykant

|
Wysłany: 2010-11-19, 12:18
|
|
|
| Ja tak zabezpieczyłem, nie pamiętam nazwy środka ale preparatem do konserwacji profili zamkniętych. |
|
|
|
 |
Dawidzik1
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2010-11-20, 17:45
|
|
|
| Kupujemy litr wosku do profili zamkniętych i starczy na całe auto. tylko najlepsze takie co do pistoletu się podłącza z kompresorem nie takie w sprayu. Bardziej wydajne sa no i gęstsze. Cena jakoś 20zł za puszkę. |
|
|
|
 |
reka123
Praktykant

|
Wysłany: 2010-11-20, 17:47
|
|
|
| Dawidzik1, trzeba mieć pistolet, ale faktycznie będą lepsze bo lepiej się rozprowadzi preparat. |
|
|
|
 |
Efekt
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2010-11-22, 08:07
|
|
|
tez ostatnio sie zastanawialem jak zabezpieczyc autko na zime, ale zimy jak nie widac tak nie widac
|
 |
marucha
Praktykant

|
Wysłany: 2010-11-24, 21:40
|
|
|
Dawidzik1 masz rację co do pistoletu tylko jak zapryskać głeboko wewnątrz progu.
Ja myślałem o takim środku w spraju ale z rurką plastikową taką jak w środkach do dezynfekcji klimy. Taką rurką można wjechać do połowy długości progu. Chyba masz jakiś inny sposób. |
|
|
|
 |
Dawidzik1
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2010-11-25, 20:36
|
|
|
No tak ale próg ma otwory specjalnie przeznaczone do konserwacji od dołu zaślepione metalowymi dekielkami. A co do natrysku pistoletem to kupujesz specjalną dysze i wężyk jakiej długości sobie chcesz i wtedy możesz wszędzie już nalać wosku.
Ale chodzi o to iż te preparaty w sprayu są mniej wydajne i rzadszą powłokę robią od tych przeznaczonych do natrysku z kompresora. Tak więc to jest średniej jakości rozwiązanie jeżeli chce się to porządnie zrobić ... |
|
|
|
 |
|
|