Skoda Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
reka123 Sam Naprawiam Audi
Praktykant

Wysłany: 2010-11-14, 20:21   Ochrona nadwozia

Jako, że wielkimi krokami zbliża się zima warto pomyśleć o zabezpieczeniu antykorozyjnym naszych aut, szczególnie tych starszych. Najprostszą czynnością jaką możemy zrobić to porządnie umyć samochód a następnie nawoskować go porządnie woskiem. Nie wystarczy szampon z woskiem który zmyje się po pierwszych deszczach ale porządny wosk stały. Warto również w miarę możliwości pozaglądać w rożne zakamarki czy nie zbiera się tam wilgoć lub co gorsza nie zadomowiła się rdza (np. czarna listwa na klapie bagażnika w feli). Nie zaszkodzi też kupić jakiś preparat do konserwacji profili zamkniętych i zaaplikować go w niewidocznych a narażonych na wilgoć miejscach. Dobrze jest też sprawdzić stan uszczelek, czy nie puszczają wody, u mnie jedna z uszczelek przy drzwiach strzeliła i po zimie po odklejeniu ozdobnej listwy na progu w feli zobaczyłem sporą korozję. Na szczęście płytką i szybko się z nią uporałem. Polecam również sprawdzić drożność kanalików odpływowych np. na dole w drzwiach. Nie muszę chyba pisać, że warto zadbać by wszystkie zadrapania i odpryski zabezpieczyć na zimę ;) .

marucha
Praktykant

Wysłany: 2010-11-19, 11:56   

Witam karoserię już przygotowałem do zimy . Mam zamiar zrobić coś z progami
Może masz doświadczenie czy warto zabezpieczać progi od wewnątrz preparatem woskowym ze specjalnym dozownikiem - rurką. -taki mi polecono Może znasz coś lepszego ?

Praktykant

Wysłany: 2010-11-19, 12:18   

Ja tak zabezpieczyłem, nie pamiętam nazwy środka ale preparatem do konserwacji profili zamkniętych.

Dawidzik1 Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-20, 17:45   

Kupujemy litr wosku do profili zamkniętych i starczy na całe auto. tylko najlepsze takie co do pistoletu się podłącza z kompresorem nie takie w sprayu. Bardziej wydajne sa no i gęstsze. Cena jakoś 20zł za puszkę.

Praktykant

Wysłany: 2010-11-20, 17:47   

Dawidzik1, trzeba mieć pistolet, ale faktycznie będą lepsze bo lepiej się rozprowadzi preparat.

Efekt
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-22, 08:07   

tez ostatnio sie zastanawialem jak zabezpieczyc autko na zime, ale zimy jak nie widac tak nie widac :)

marucha
Praktykant

Wysłany: 2010-11-24, 21:40   

Dawidzik1 masz rację co do pistoletu tylko jak zapryskać głeboko wewnątrz progu.
Ja myślałem o takim środku w spraju ale z rurką plastikową taką jak w środkach do dezynfekcji klimy. Taką rurką można wjechać do połowy długości progu. Chyba masz jakiś inny sposób.

Dawidzik1 Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-25, 20:36   

No tak ale próg ma otwory specjalnie przeznaczone do konserwacji od dołu zaślepione metalowymi dekielkami. A co do natrysku pistoletem to kupujesz specjalną dysze i wężyk jakiej długości sobie chcesz i wtedy możesz wszędzie już nalać wosku.

Ale chodzi o to iż te preparaty w sprayu są mniej wydajne i rzadszą powłokę robią od tych przeznaczonych do natrysku z kompresora. Tak więc to jest średniej jakości rozwiązanie jeżeli chce się to porządnie zrobić ...

Odpowiedz do tematu