|
|
| Autor |
Wiadomość |
zebik1
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2011-08-28, 15:13 [Octavia] skoda octavia tour 2007 1,9 tdi 105km
|
|
|
Witam
Zakupiłem Octavie Tour z 2007r. 1,9 tdi 105km.
Chciałbym przed zimą wymienić filtry oraz olej. Jakie mam zakupić bo nie za bardzo wiem. Czy trudno samemu wymienić filtr oleju i paliwa?
pozdrawiam zebik1 |
|
|
|
 |
dekster
Chipsy Przyszły dekster

|
Wysłany: 2011-09-06, 12:42
|
|
|
Witam!
Klasa lepkości oleju silnikowego 5W/30, 5W/40
Klasyfikacja oleju silnikowego OEM:(VW 505.01 tylko silnik wyposażony z filtrem cząsteczek stałych)
Olej silnikowy z filtrami: Litry 4,3 |
_________________ dekster |
|
|
|
 |
zloty666
Pomocnik

Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 377 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-09-11, 08:57
|
|
|
Filtry poszukaj sobie na stronie filtrona:
http://www.filtron.pl |
_________________ Śkoda Fabia 1.4 16V 75KM Black Magic + LPG BRC Sequent 24
|
|
|
|
 |
TomTomek
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2011-10-05, 11:23
|
|
|
Olej wymieniamy na ciepłym silniku, ponieważ szybciej spływa. Odkręcamy korek spustowy i spuszczamy olej. W tym czasie demontujemy filtr za pomocą klucza łańcuchowego. Sprawdzamy, czy uszczelka nie została w miejscu montażu filtra, jeśli tak to należy ją usunąć. Po spuszczeniu oleju i wyciągnięciu filtra zakręcamy korek spustowy, zwracając uwagę na uszczelkę otworu spustowego! Może się okazać, że będzie się ona kwalifikować do wymiany. Zakręcamy filtr oleju, sprawdzamy uszczelkę, przystępujemy do montażu. Uzupełniamy olej. Sprawdzamy, czy nie ma wycieków.
Jeśli jednak nie masz doświadczenia w dłubaniu przy samochodzie polecam skorzystać z fachowców. Koszt wymiany to kilkadziesiąt złotych. Można wykupić taką usługę już z olejami i filtrami, a można je samemu dobrać. Na stronach producentów zazwyczaj masz dobierarki olejów. Najlepsze oleje to Mobil, Elf i Liqui Moly, przy czym Liqui Moly wychodzi najtaniej. Dla pewności po odebraniu samochodu z warsztatu warto sprawdzić, czy nie ciągnie się za tobą smuga i czy nadmiernie nie zapala się kontrolka ciśnienia oleju. |
|
|
|
 |
darek71
Chipsy Przyszły

|
|
|
|
 |
|