|
|
| Autor |
Wiadomość |
reka123
Praktykant

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 98 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-11-26, 17:30 Szyby zimą
|
|
|
W okresie jesienno zimowym często pojawia się problem zaparowanych szyb. Utrudnia to jazdę i mocno wpływa na bezpieczeństwo. Podstawowym źródłem problemu jest wilgoć w samochodzie. Przed zimą warto dokładnie odkurzyć samochód, posprzątać ze śmieciu, szmatek, chusteczek etc. Warto zainwestować w gumowe dywaniki, które nie wchłaniają wilgoci. Jeżeli mamy garaż to można wsadzić termowentylator do auta i uchylić szybki tak by wilgoć odparowała, jeśli nie to możemy stojąc w korku włączyć ogrzewanie i uchylić szybki, nie zmarzniemy . Warto ściągnąć filtr kabinowy jeżeli taki mamy (felka bez klimy) ponieważ, lubi chłonąć wilgoć. Dla chętnych można wyciągnąć nagrzewnicę i wyczyścić z syfu który zbiera się na dole. Te zabiegi powinny pomóc . Częstym problemem jest również zamarzanie szyb od środka. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest uchylenie szybki na ok 1 mm gdy wychodzimy z auta. Temperatura wewnątrz i na zewnątrz szybko się wyrównają . Mam nadzieję, że komuś to co napisałem chociaż trochę ułatwi życie . |
|
|
|
 |
fela1.398
Praktykant Tomek po prostu :)

Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 133 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-26, 18:11
|
|
|
| reka123 napisał/a: | Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest uchylenie szybki na ok 1 mm gdy wychodzimy z auta. Temperatura wewnątrz i na zewnątrz szybko się wyrównają |
A potem jak wsiadasz do samochodu to czekasz 5 minut aż się zrobi ciepło Tak nawiasem wystarczy zostawić otwarte kanały od wentylacji i już po chwili masz w środku zimno jak na dworze
| reka123 napisał/a: | | Warto zainwestować w gumowe dywaniki, które nie wchłaniają wilgoci. |
Widziałem też patenty, że pod tymi gumowymi wycieraczkami znajdowały się gazety, które właśnie miały ściągać wilgoć z samych wycieraczek. Ponoć dobra metoda, żeby sobie nie wylać całej wody do środka przy wyciąganiu wycieraczki.
A podstawą są dobrze umyte szyby od środka I aby szyby szybciej odparowały to wyciągnąć wszelkie świstki przytykające kanały powietrzne, które idą na szybę |
_________________ Skoda Felicia 1.3 MPI+LPG 1998 GLXi - bordowa Ruda
Skoda Felicia 1.3 MPI+LPG 1999 LXi - ciemnozielona |
|
|
|
 |
reka123
Praktykant

|
Wysłany: 2010-11-26, 18:15
|
|
|
No, z tymi kanałami to może też tak jest jak mówisz, ja zawsze okienko uchylam . Chyba ze leje czy sypie to nie. Można też kupić pochłaniacz wilgoci. A co do umytych szyb, to oczywiście masz rację, tylko trzeba to porządnie zrobić bo można sobie dowalić gorzej niż było . |
|
|
|
 |
bandzior2
Chipsy Przyszły

|
Wysłany: 2010-11-28, 17:15
|
|
|
| U mnie w zimie to jest fatalnie. Nie dość, że zaparowane szyby to jeszcze oblodzone od wewnątrz. Zrobię tak jak radzicie. Wilgoć bierze mi się z drzwi bo się woda leje do środka. |
_________________ ŠKODA FELICIA 1.3 LX MPI 99tys. '98r.
<<taty>>
ŠKODA FELICIA 1.3 LX MPI 190tys. (235tys.) '97r. "JAJKO"
<<moja>> |
|
|
|
 |
fela1.398

|
Wysłany: 2010-11-28, 17:32
|
|
|
A jeszcze jedno można zrobić. bezpośrednio na wykładzinę podłogi można wysypać środek do kuwety dla kotów, podobno nie plami a wyciąga wilgoć bardzo skutecznie. Żeby później nie było, ja tego sposobu nie stosowałem bo nie mam problemów z zbyt dużym parowaniem szyb i zamarzaniem ich od środka. Auta mam garażowane przez noc i zawsze w garażu zostawiam uchyloną szybę lub otwarte kanały wentylacyjne. Także jak jednak będą plamy jak ktoś to zastosuje to nie piorę tapicerki A o tym patencie czytałem z Auto Świata |
|
|
|
 |
holipa
Pomocnik Złota rączka

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 412 Skąd: Człuchów/Chojnice
|
Wysłany: 2010-11-28, 18:33
|
|
|
| fela1.398 napisał/a: | A jeszcze jedno można zrobić. bezpośrednio na wykładzinę podłogi można wysypać środek do kuwety dla kotów, podobno nie plami a wyciąga wilgoć bardzo skutecznie. Żeby później nie było, ja tego sposobu nie stosowałem bo nie mam problemów z zbyt dużym parowaniem szyb i zamarzaniem ich od środka. Auta mam garażowane przez noc i zawsze w garażu zostawiam uchyloną szybę lub otwarte kanały wentylacyjne. Także jak jednak będą plamy jak ktoś to zastosuje to nie piorę tapicerki A o tym patencie czytałem z Auto Świata |
ale ten wkład kuwety to z drewna ma być , nie żwirek bo żwirek plami. mam kicię Devon Rex w domu. ruda , jasna. jak miała w kuwecie źwirek to noon stop szara od pyłu była. zmieniliśmy na drewniane i jest lajcik |
|
|
|
 |
reka123
Praktykant

|
Wysłany: 2010-11-28, 18:46
|
|
|
Auto Świat jak zwykle z fachowym podejściem do sprawy . Powodzenia odkurzyć to potem . |
|
|
|
 |
adamigo
Chipsy Przyszły

Wiek: 22 Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 7 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 2010-11-28, 21:34
|
|
|
| Koledzy mówimy tu o żelowym żwirku a nie o trocinach ok. |
|
 |
fela1.398

|
Wysłany: 2010-11-28, 21:51
|
|
|
| adamigo napisał/a: | | Koledzy mówimy tu o żelowym żwirku a nie o trocinach ok. |
Ja się nie znam Ja uważam i będę się tego trzymał, że miejsce psa i kota jest na dworze ewentualnie yorka do domu , a pudla przez komin, żeby go przeczyścić - To są żary nie bierzcie tego na poważnie bo mnie greenpace powiesi Choć zwierząt w domu nie trzymam i nie zamierzam psa jeszcze zniosę ale kotów nie cierpię z zasady. Łazi to takie i szuka tylko gdzie by się kimnąć, żeby ciepło było taki fałszywy futrzak, który Cię lubi jak jest głodny
| Cytat: | Auto Świat jak zwykle z fachowym podejściem do sprawy . Powodzenia odkurzyć to potem . |
reka123, jakieś 4 lata temu dawali inny patent na wilgoć w drzwiach- pampersy
Sposobów na wilgoć jest cała masa. Począwszy od ferelki zamkniętej w samochodzie na kilka godzin(z delikatnie uchyloną szybą), pochłaniaczy wilgoci, jak i suszenia wszelkimi sposobami domowymi. Patentów jest mnóstwo. Ale, że lepiej zapobiegać jak leczyć to najlepszym sposobem jest wnoszenie do auta jak najmniej wilgoci. czyli o tej porze roku jaka się zbliża nie wchodzić do samochodu z nogawkami całymi w śniegu. Lepiej już wziąć szczotkę i to strącić(szczotka- obowiązkowy element do odgarniana śniegu z szyb, z dachu nie polecam bo rysy zostawia ), i wytrzepać buty, ale tego chyba nie trzeba mówić
Aha wszyscy zapomnieli o jednym Ta cała robota pójdzie na nic jeżeli:
a) mamy dziurę w podłodze
b) uszczelki nie trzymają
c) dziura na podszybiu
d) zatkany kanał odpływowy z wentylatora wnętrza (na dole obudowy mniej więcej nad sondą lambda gumowa zaślepka ja z niej wyciągnąłem pełno małych wilgotnych kawałków liści) |
|
|
|
 |
|
|