Sprowadzanie kontenery z usa .
Skoda Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
reka123 Sam Naprawiam Audi
Praktykant

Wysłany: 2010-11-26, 17:30   Szyby zimą

W okresie jesienno zimowym często pojawia się problem zaparowanych szyb. Utrudnia to jazdę i mocno wpływa na bezpieczeństwo. Podstawowym źródłem problemu jest wilgoć w samochodzie. Przed zimą warto dokładnie odkurzyć samochód, posprzątać ze śmieciu, szmatek, chusteczek etc. Warto zainwestować w gumowe dywaniki, które nie wchłaniają wilgoci. Jeżeli mamy garaż to można wsadzić termowentylator do auta i uchylić szybki tak by wilgoć odparowała, jeśli nie to możemy stojąc w korku włączyć ogrzewanie i uchylić szybki, nie zmarzniemy :) . Warto ściągnąć filtr kabinowy jeżeli taki mamy (felka bez klimy) ponieważ, lubi chłonąć wilgoć. Dla chętnych można wyciągnąć nagrzewnicę i wyczyścić z syfu który zbiera się na dole. Te zabiegi powinny pomóc :) . Częstym problemem jest również zamarzanie szyb od środka. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest uchylenie szybki na ok 1 mm gdy wychodzimy z auta. Temperatura wewnątrz i na zewnątrz szybko się wyrównają :) . Mam nadzieję, że komuś to co napisałem chociaż trochę ułatwi życie ;) .

fela1.398 Sam Naprawiam Audi
Praktykant
Tomek po prostu :)

Wysłany: 2010-11-26, 18:11   

reka123 napisał/a:
Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest uchylenie szybki na ok 1 mm gdy wychodzimy z auta. Temperatura wewnątrz i na zewnątrz szybko się wyrównają :)

A potem jak wsiadasz do samochodu to czekasz 5 minut aż się zrobi ciepło :D Tak nawiasem wystarczy zostawić otwarte kanały od wentylacji i już po chwili masz w środku zimno jak na dworze ;)

reka123 napisał/a:
Warto zainwestować w gumowe dywaniki, które nie wchłaniają wilgoci.

Widziałem też patenty, że pod tymi gumowymi wycieraczkami znajdowały się gazety, które właśnie miały ściągać wilgoć z samych wycieraczek. Ponoć dobra metoda, żeby sobie nie wylać całej wody do środka przy wyciąganiu wycieraczki.

A podstawą są dobrze umyte szyby od środka :P I aby szyby szybciej odparowały to wyciągnąć wszelkie świstki przytykające kanały powietrzne, które idą na szybę :)

Praktykant

Wysłany: 2010-11-26, 18:15   

No, z tymi kanałami to może też tak jest jak mówisz, ja zawsze okienko uchylam :) . Chyba ze leje czy sypie to nie. Można też kupić pochłaniacz wilgoci. A co do umytych szyb, to oczywiście masz rację, tylko trzeba to porządnie zrobić bo można sobie dowalić gorzej niż było :) .

bandzior2 Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-28, 17:15   

U mnie w zimie to jest fatalnie. Nie dość, że zaparowane szyby to jeszcze oblodzone od wewnątrz. Zrobię tak jak radzicie. Wilgoć bierze mi się z drzwi bo się woda leje do środka.
<<moja>>

Praktykant

Wysłany: 2010-11-28, 17:32   

A jeszcze jedno można zrobić. bezpośrednio na wykładzinę podłogi można wysypać środek do kuwety dla kotów, podobno nie plami a wyciąga wilgoć bardzo skutecznie. Żeby później nie było, ja tego sposobu nie stosowałem bo nie mam problemów z zbyt dużym parowaniem szyb i zamarzaniem ich od środka. Auta mam garażowane przez noc i zawsze w garażu zostawiam uchyloną szybę lub otwarte kanały wentylacyjne. Także jak jednak będą plamy jak ktoś to zastosuje to nie piorę tapicerki :D A o tym patencie czytałem z Auto Świata :P

holipa Sam Naprawiam Audi
Pomocnik
Złota rączka

Wysłany: 2010-11-28, 18:33   

fela1.398 napisał/a:
A jeszcze jedno można zrobić. bezpośrednio na wykładzinę podłogi można wysypać środek do kuwety dla kotów, podobno nie plami a wyciąga wilgoć bardzo skutecznie. Żeby później nie było, ja tego sposobu nie stosowałem bo nie mam problemów z zbyt dużym parowaniem szyb i zamarzaniem ich od środka. Auta mam garażowane przez noc i zawsze w garażu zostawiam uchyloną szybę lub otwarte kanały wentylacyjne. Także jak jednak będą plamy jak ktoś to zastosuje to nie piorę tapicerki :D A o tym patencie czytałem z Auto Świata :P

ale ten wkład kuwety to z drewna ma być , nie żwirek :D bo żwirek plami. mam kicię Devon Rex w domu. ruda , jasna. jak miała w kuwecie źwirek to noon stop szara od pyłu była. zmieniliśmy na drewniane i jest lajcik ;)

Felucha po fl 98r 1.3 MPI 68 KM bordowa

Halicki napisał/a:
"pamietaj, ze gaz niszczy silniki, ale tylko tym, ktorzy go nie maja :D "

Praktykant

Wysłany: 2010-11-28, 18:46   

Auto Świat jak zwykle z fachowym podejściem do sprawy :D . Powodzenia odkurzyć to potem :D .

adamigo Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-11-28, 21:34   

Koledzy mówimy tu o żelowym żwirku a nie o trocinach ok.

Praktykant

Wysłany: 2010-11-28, 21:51   

adamigo napisał/a:
Koledzy mówimy tu o żelowym żwirku a nie o trocinach ok.

Ja się nie znam :) Ja uważam i będę się tego trzymał, że miejsce psa i kota jest na dworze :P ewentualnie yorka do domu , a pudla przez komin, żeby go przeczyścić :lol: - To są żary nie bierzcie tego na poważnie bo mnie greenpace powiesi :D Choć zwierząt w domu nie trzymam i nie zamierzam :P psa jeszcze zniosę ale kotów nie cierpię z zasady. Łazi to takie i szuka tylko gdzie by się kimnąć, żeby ciepło było taki fałszywy futrzak, który Cię lubi jak jest głodny :/

Cytat:
Auto Świat jak zwykle z fachowym podejściem do sprawy :D . Powodzenia odkurzyć to potem :D .

reka123, jakieś 4 lata temu dawali inny patent na wilgoć w drzwiach- pampersy :lol:

Sposobów na wilgoć jest cała masa. Począwszy od ferelki zamkniętej w samochodzie na kilka godzin(z delikatnie uchyloną szybą), pochłaniaczy wilgoci, jak i suszenia wszelkimi sposobami domowymi. Patentów jest mnóstwo. Ale, że lepiej zapobiegać jak leczyć to najlepszym sposobem jest wnoszenie do auta jak najmniej wilgoci. czyli o tej porze roku jaka się zbliża nie wchodzić do samochodu z nogawkami całymi w śniegu. Lepiej już wziąć szczotkę i to strącić(szczotka- obowiązkowy element do odgarniana śniegu z szyb, z dachu nie polecam bo rysy zostawia :P ), i wytrzepać buty, ale tego chyba nie trzeba mówić :P

Aha wszyscy zapomnieli o jednym :D Ta cała robota pójdzie na nic jeżeli:
a) mamy dziurę w podłodze
b) uszczelki nie trzymają
c) dziura na podszybiu
d) zatkany kanał odpływowy z wentylatora wnętrza (na dole obudowy mniej więcej nad sondą lambda gumowa zaślepka ja z niej wyciągnąłem pełno małych wilgotnych kawałków liści)

Odpowiedz do tematu