|
|
| Autor |
Wiadomość |
pietrek_g
Praktykant pietrek_g

|
Wysłany: 2009-08-05, 20:16 tuning silniczka - felcia 1.3 MPI
|
|
|
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak można ciekawie (i w miare niedrogo) stuningować standardowy silniczek 1.3MPI (50kW, 68KM) w felci? Jak narazie dołożyłem stożkowy filtr powietrza i świece NGK V-line. Poprawiło się napewno brzmienie tego silniczka. Chciałbym tam dorzucić jeszcze pare "kucy". Podpowiedzcie. |
_________________ Skoda Felicia 1.3 MPI Active 68KM 2000r 106 tys. km.
Skoda Felicia 1,3 MPi LXi 68KM 1997r 161 tys. km.
Skoda Felicia 1,3 MPi Magic 68KM 1999r 57 tys. km. |
|
|
|
 |
Czekolada
Brazylijski Konduktor

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-08-05, 20:48
|
|
|
| A doprowadziles dolot zimnego powietrza do filtra? Mozna rowniez zabawe z wydechem oraz zabawa w typowa mechanike silnika to jest polerowanie kanalow dolotowych i wylotowych silnika. |
|
|
|
 |
kubi_sos
Praktykant Felicia 1.6 MPi Lpg

Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 15 Kwi 2008 Posty: 70 Skąd: Sosnowiec (Centrum)
|
Wysłany: 2009-08-05, 21:48
|
|
|
| pietrek_g napisał/a: | | Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak można ciekawie (i w miare niedrogo) stuningować standardowy silniczek 1.3MPI (50kW, 68KM) w felci? |
Nakleić znaczek RS na masce.
| Czekolada napisał/a: | | Mozna rowniez zabawe z wydechem oraz zabawa w typowa mechanike silnika to jest polerowanie kanalow dolotowych i wylotowych silnika. |
Niestety to co napisałeś to już nie wchodzi w opcję "niedrogo".
Obróbka głowicy to koszt ok 300 - 400 PLN, do tego wydech (kompletny (kolektor wydechowy, tłumik środkowy oraz końcowy) i zaprojektowany pod ten silnik, a nie tylko dla hałasu) jakieś 1000 - 1500 PLN
Do tego dedykowany dolot (nie tylko stożek, ale i odpowiednia długość i średnica dolotu) też pewnie z 500 PLN.
Po takich zabiegach trzeba by pomyśleć o wzmocnieniu hamulców i jeszcze kilku innych zabiegach.
Pamiętaj że jedna przeróbka rodzi drugą
A tak do poczytania: http://www.skodafelicia.p....php?f=12&t=991 |
_________________ SkodaFeliciaClubPolska
Była Felka 1.6 LPG, a jest Viki 2.0 DTI |
|
|
|
 |
Czekolada
Brazylijski Konduktor

|
Wysłany: 2009-08-05, 22:36
|
|
|
| Wiesz kolego jak ktos ma gdzie to robic do glowice sam zrobi. Wiadomo stozek roznie to z nimi bywa. Ale jesli zapewni sie im dobry dolot (pewnie mozna poczytac o sposobach na necie) nie jest zle. No wiadomo wydech koszt jest ale wiesz moze jaki koszt przelotu z kwasa jest? |
|
|
|
 |
kubi_sos

Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 15 Kwi 2008 Posty: 70 Skąd: Sosnowiec (Centrum)
|
Wysłany: 2009-08-06, 15:21
|
|
|
| Czekolada napisał/a: | | wiesz moze jaki koszt przelotu z kwasa jest? |
Niestety nie siedzę w tym, ale dedykowany tłumik końcowy Ultera (do Felci oczywiście) to już koszt ok. 500 PLN, więc niemało.
Niestety
| pietrek_g napisał/a: | | w miare niedrogo | i | pietrek_g napisał/a: | | pare "kucy" |
w parze nie idą.
| Czekolada napisał/a: | | Wiadomo stozek roznie to z nimi bywa. Ale jesli zapewni sie im dobry dolot (pewnie mozna poczytac o sposobach na necie) nie jest zle. |
Obudowanie stożka niewiele pomoże, tu trzeba przeliczyć i przebudować cały dolot od wlotu powietrza pod zderzakiem do przepustnicy.
Przeczytaj cały wywód z linku który zapodałem |
|
|
|
 |
Czekolada
Brazylijski Konduktor

|
Wysłany: 2009-08-06, 16:38
|
|
|
| Niestety ten wywod do konca nie jest trafiony. Jest mowa o magnetyzerow ktore byly testowane m.in przez auto-swiat i nic to nie dalo... Wiesz mowisz o dedykowanych ja mowie o skladanym wydechu czyli kompletny przelot. Co do tych rur itd zawsze mozna probowac wlasnie montujac stozek oraz metoda prob i bledow np wlasnie doprowadzic zimne powietrze z pod zderzaka. |
|
|
|
 |
kubi_sos

|
Wysłany: 2009-08-06, 17:27
|
|
|
| Czekolada napisał/a: | | Niestety ten wywod do konca nie jest trafiony. Jest mowa o magnetyzerow ktore byly testowane m.in przez auto-swiat i nic to nie dalo... Wiesz mowisz o dedykowanych ja mowie o skladanym wydechu czyli kompletny przelot. Co do tych rur itd zawsze mozna probowac wlasnie montujac stozek oraz metoda prob i bledow np wlasnie doprowadzic zimne powietrze z pod zderzaka. |
Po pierwsze takie coś jak Auto Świat nie można nazwać prasą motoryzacyjną, tylko czymś w rodzaju "Faktu" i "Super ekspressu" w świecie motoryzacji. Niestety są to ludzie którzy tak na prawdę niewiele wiedzą o autach, a to co piszą to informacje zasłyszane i niezweryfikowane.
Kiedyś kupowałem ich czasopismo co tydzień, ale od pewnego czasu (od momentu wydrukowania testu Felci 1.6 w dziale używanych, gdzie napisali dużo bzdur, a po moim sprostowaniu otrzymałem email z redakcji że to oni są fachowcami i wiedzą co piszą, a ja zostałem w nim dość mieprzyjemnie podsumowany - zresztą było to opisywane na forum...)
A co do magnetyzerów to czas ich altywacji w aucie to min. 1200 km przejechanej drogi (oprócz tego silnik musi być w nienagannym stanie technicznym) i nie sądzę żeby AŚ tyle to testował.
To nie jest tak że założy i działa już
A co do wydechu to tłumaczę ci że jeśli założysz do auta zupełny przelot (bez kata i tłumików bądź bez któregokolwiek z tych elementów), a do tego średnicę rur weźmiesz z nieba to nie spodziewaj się przyrostu mocy tylko efektu zupełnie odwrotnego - będzie buczeć, ale nic pozatym... a nawet mocy ubędzie.
Wydech to tylko dedykowany bądź zrobiony od podstaw ale przez firmę (osobę) która ma na ten temat się zna i potrafi wszystko przeliczyć, a wydech przeliczony pod dany silnik to wydech dedykowany. |
|
|
|
 |
Czekolada
Brazylijski Konduktor

|
Wysłany: 2009-08-06, 19:29
|
|
|
| Patrzac na te kalkulacje itd. To bardziej oplaca sie swap jednak (jesli sie to wykonuje samemu) |
|
|
|
 |
kubi_sos

|
Wysłany: 2009-08-06, 19:54
|
|
|
| Czekolada napisał/a: | | Patrzac na te kalkulacje itd. To bardziej oplaca sie swap jednak (jesli sie to wykonuje samemu) |
I tu nie przeczę |
|
|
|
 |
|
|