|
Najtańsze diody led znajdziesz u nas. Stylowe, wysokiej jakości lampy Azzardo oświetlenie Azzardo
|
|
|
|
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
mrice
Mechanik

Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Kwi 2008 Posty: 586 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: 2009-08-25, 21:00
|
|
|
nie chciał bym nikogo w bład wprowadzić, ale różne typy oświetlenia mają chyba rózne znaki homologacyjne. Nie mniej trzeba by dobrze poszukać w przepisach, natomiast kazda ingerencja w lampy to utrata homologacji. Poza tym te lampy z całymi białymi kloszami homologacji chyba tez nie posiadają Poza tym przy ledach jest potrzebne szkło typu clar, a nie białe, jakie wystepuje przy felkowych lampach.
Poza tym przy przeróbce na ledy trzeba by zastosować odpowiednio mocne diody (mysle, ze tak 1W) i ew ograniczyc je prądowo na tyle, żeby były widoczne, ale żeby nie oślepiały, poza tym trzeba by zabezpieczyc przed ew skokami napięć, nie wspomne juz o ew kosztach |
|
 |
pietrek_g
Praktykant pietrek_g

|
Wysłany: 2009-09-29, 20:17
|
|
|
A montował ktoś takie lampki do feli?
http://www.skodexim.pl/index.php?produc ... rod_id=568
Będę wdzięczny za jakieś fotki i opinie jak święcą? Czy wogóle coś w nich widać?
Ostatnio widziałem fele z podobnymi lampkami ale chyba były przyciemniane jakimś spray'em bo z daleka nie było widać że wogóle świecą. Moim zdaniem jakby do takich zamontować żarówki led to całkiem przyzwoicie by wyglądało i świeciło.
A jakby jeszcze na wierzch dorzucić takie karbonowe lub lakierowane pod lakier nakładki typu http://www.martens.pl/upload/tuning/felicja/8.jpg to byłoby zacne. |
_________________ Skoda Felicia 1.3 MPI Active 68KM 2000r 106 tys. km.
Skoda Felicia 1,3 MPi LXi 68KM 1997r 161 tys. km.
Skoda Felicia 1,3 MPi Magic 68KM 1999r 57 tys. km. |
|
|
|
 |
mrice
Mechanik

|
Wysłany: 2009-09-30, 18:23
|
|
|
Co do tych lamp.
Primo, brak swiatła odblaskowego barwy czerwonej - brak homologacji - brak odblasku z tyłu auta - urata dowodu przy pierwszej kontroli i mozliwe problemy z podbiciem przeglądu.
Czy widac cos w nich, szkło jest tak samo dymione jak kierunkowskazy i swatła wsteczne w fabrycznych lampach, wiec widać, jedno co, trzeba dorwać zestaw czerwonych zarówek, porządnych, bo wiekszosc czerwonych zarówek bardzo szybko robi sie różowa i wygląda to naprawde dupnie.
Ledy do tej lampy srednio będą sie nadawały, i tak nie bedzie ich widać z zewnątrz, poza tym szkło tej lampy jest skonstrułowane tak, aby równomiernie rozpraszało swiatło z zarówki, wiec przy ledach jak juz wspomniałem, raz, nie bedzie ich widać, dwa prawdopodobnie będą swieciły punktowo, czyli dupnie. |
|
 |
pietrek_g
Praktykant pietrek_g

|
Wysłany: 2009-10-04, 08:56
|
|
|
Właśnie znalazłem fajny filmik o tuningu feli
http://www.youtube.com/watch?v=fBd-oCZY9_4
Gościu fajnie przerobił standardowe tylne lampy wymieniając zwykły klosz na poliwęglanowy. |
|
|
|
 |
mrice
Mechanik

|
Wysłany: 2009-10-04, 20:46
|
|
|
| poprostu wymienił klosz, można takowe kupić, ale jak juz wczesniej wspomniałem, 1, brak homologacji 2. brak swiatła odblaskowego. Dwie rzeczy za które mozna stracic dowód (nie mówiac juz o zarówkach świecących na różowo) |
|
 |
dziki1975
Chipsy Przyszły dziki1975

|
Wysłany: 2010-05-09, 18:38 SKODEXIM KROSNO
|
|
|
Tam kupiłem lampy z białymi kloszami zamiast świecących na różowo żarówek zamontowałem diody, a odblaski, to czerwona taśma odblaskowa - taka sama jak na wozach strażackich.
//nie krzyczymy bez potrzeby (nadużywanie wielkich liter) - poprawiam
zloty666 |
| Ostatnio zmieniony przez zloty666 2010-05-14, 21:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
mrice
Mechanik

|
Wysłany: 2010-05-25, 15:42
|
|
|
| dziki1975 napisał/a: | | a odblaski, to czerwona taśma odblaskowa - taka sama jak na wozach strażackich. |
noo i przy pierwszej szczegółowej kontroli drogowej dowodu nie ma. |
|
 |
pietrek_g
Praktykant pietrek_g

|
Wysłany: 2010-07-18, 12:21
|
|
|
| mrice napisał/a: |
Primo, brak swiatła odblaskowego barwy czerwonej - brak homologacji - brak odblasku z tyłu auta - urata dowodu przy pierwszej kontroli i mozliwe problemy z podbiciem przeglądu.
Czy widac cos w nich, szkło jest tak samo dymione jak kierunkowskazy i swatła wsteczne w fabrycznych lampach, wiec widać, jedno co, trzeba dorwać zestaw czerwonych zarówek, porządnych, bo wiekszosc czerwonych zarówek bardzo szybko robi sie różowa i wygląda to naprawde dupnie. |
Pytałem się ostatnio na przeglądzie o takie czarne lampy np. ze skodexim.pl (one mają homologację mimo iż są całe czarne) i nie ma problemu na przeglądach. Warunek jest jeden. Światła mają być widoczne z odległości 300m. |
|
|
|
 |
mrice
Mechanik

|
Wysłany: 2010-07-23, 16:59
|
|
|
| pietrek_g napisał/a: | | Pytałem się ostatnio na przeglądzie o takie czarne lampy np. ze skodexim.pl (one mają homologację mimo iż są całe czarne) i nie ma problemu na przeglądach. |
fakt, lampa moze homologacje mieć, natomiast jesli jest wykonana w taki sposób jak w seryjnej kierunki i wsteki to zostaje jeszcze kwestia odblasków, jak dobrze pamietam, jesli załozymy osobne odblaski to na nich tez chyba musza być znaki homologacyjne |
|
 |
|
|
|