Skoda Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: knefel
2010-11-07, 21:47
Autor Wiadomość
bimp Sam Naprawiam Audi
Chipsy Przyszły

Wysłany: 2010-08-02, 22:22   Wymiana parownika

Po konsultacja u kilku gazowników - postanowiłem wymienić całkowicie parownik w swojej feli. Oczywiście idąc tańszym kosztem postanowiłem zakupić parownik (całkowity koszta zakupu i wymiany u gazownika to jakieś 350-380 zł, natomiast na znanym portalu zakup samego parownika to około 160 zł) na odpowiadający modelowi zainstalowanemu w samochodzie. Mój model to Tomasetto. Z własnym parownikiem wymiana u gazownika to koszt 100zł, natomiast sama regulacja tylko 40 zł.
Chciałbym się zapytać czy ktoś samemu wymieniał parownik ? Sam prawie wszystko naprawiam w samochodzie więc z wyjęciem starego i włożeniem nowego nie powinno być trudności. Nurtuję mnie pytanie czy tak jak piszą na forach - fabrycznie nowe parowniki są standardowo ustawione ? Czy jak wymienię parownik, odpalę samochód i pojadę od razu na regulację jakieś 2km to nic się nie stanie ? Niestety nie mam żadnego znajomego gazownika abym mógł się go spytać o takie rzeczy.

marucha
Praktykant

Wysłany: 2010-11-10, 12:24   

Witam myślę że bez problemu sam wymienisz parownik- zwróć uwagę na przewody - jak są zmurszałe to też wymień.
Są dwie śrubki do regulacji. ale nie zaczynaj od regulacji bo może auto odpali i obroty akurat będą ok . Jeśli nie będą stabilne to reguluj bieg jałowy jedną ze śrub. druga jest od składu mieszanki .
Na pociechę powiem Ci jak Ci się nie uda wyregulować to auto będzie pracować na benzynie i spokojnie pojedziesz do Gazownika
:-)

Odpowiedz do tematu